Bekken & bekkenbodem

Sanne de Jong oefentherapieSanne de Jong oefentherapie
Bekkenpijn

Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. De klachten bevinden zich in het gebied van de lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen en het gebied rondom de heupen. Soms is ook de bekkenbodemfunctie verstoord, wat invloed kan hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap.

Sanne de Jong Oefentherapie bekken bekkenbodemSanne de Jong Oefentherapie bekken bekkenbodem

Ook behandel ik bekkenbodemklachten zoals o.a.:

  • urine-incontinentie (stress/inspanning of urge/bij hevige aandrang)
  • overactieve blaas (OAB): frequente aandrang al dan niet in combinatie met incontinentie
  • niet (goed) kunnen uitplassen
  • ontlastingsverlies
  • obstipatie
  • seksuele klachten
  • verzakkingsklachten
  • pijn in de onderbuik of het bekken

Bekkenbodem klachten worden puur uitwendig behandeld.

Sanne de Jong oefentherapie Sanne de Jong Oefentherapie Diastase
Wat doet de bekkenoefentherapeut?

Bekkenoefentherapeuten hebben gerichte scholing en ervaring op het gebied van bekken- en bekkenbodemproblematiek. De bekkenoefentherapeut kan door vraagstelling en onderzoek vaststellen waardoor de klachten ontstaan. Door gerichte oefeningen wordt een betere stand van heup/bekken/onderrug verkregen.

Stabiliserende oefeningen zorgen voor een blijvend resultaat. Het goed functioneren van de bekkenbodemspieren wordt, indien nodig, in de behandeling betrokken. Daarnaast is het essentieel inzicht te krijgen in houding en beweging in het dagelijks leven om de belasting in het bekkengebied te verbeteren.

Doelen van bekkenoefentherapie:

  1. Pijnverlichting: Bekkenpijn kan het gevolg zijn van zwangerschap, bevalling, blessures, spierzwakte of andere onderliggende aandoeningen. Bekkenoefentherapie kan helpen bij het verminderen van pijn en het bevorderen van herstel.
  2. Spierversterking en stabilisatie: De spieren rondom het bekken spelen een cruciale rol bij het handhaven van stabiliteit en het ondersteunen van het lichaam. Bekkenoefentherapie omvat gerichte oefeningen om de spieren te versterken en de stabiliteit te verbeteren.
  3. Bekkenbodemtherapie: De bekkenbodem bestaat uit een groep spieren die de onderkant van het bekken vormen. Problemen met de bekkenbodem kunnen leiden tot incontinentie, verzakkingen en seksuele dysfunctie. Bekkenoefentherapie omvat bekkenbodemtherapie om deze spieren te versterken en/of te leren ontspannen.
  4. Houdingscorrectie: Een slechte houding kan leiden tot overbelasting van het bekkengebied en resulteren in pijn en ongemak. Bekkenoefentherapie kan helpen bij het identificeren van houdingsproblemen en het aanleren van correcte houdingsgewoonten.
  5. Voorbereiding op en herstel na de bevalling: Bekkenoefentherapie is ook nuttig voor vrouwen tijdens en na de zwangerschap. Het kan helpen bij het verlichten van pijn, het verbeteren van de bekkenbodemfunctie en het bevorderen van een snel herstel na de bevalling.
  6. Diastase / buikwandrevalidatie: Er wordt gesproken van een diastase recti, ook bekend als rectus diastase, als de rechte buikspieren (rectus abdominis) van elkaar scheiden als gevolg van zwangerschap, overmatige intra-abdominale druk (na bv. zwaar tillen, veel hoesten of met verkeerde buikdruk een blaasinstrument bespelen) of andere factoren. Dit kan leiden tot een verzwakte kern, rugpijn en problemen met houding en stabiliteit. Door de core te versterken en de juiste buikdruk en ademhaling aan te leren kun je de diastase (verder) sluiten.

Bekkenoefentherapie is een effectieve benadering voor het behandelen van diverse bekkengerelateerde klachten. Het helpt patiënten hun balans en functionaliteit te herstellen, pijn te verminderen en hun algehele welzijn te verbeteren. Samen kunnen we werken aan een persoonlijk behandelplan dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften en doelen.

Scroll naar boven